Malkara Ziraat Odası

ZOBİS
Malkara Ziraat Odası > Haberler > Tarım Danışmanlarımız tarafından Yapılan Kontrollerde Bazı Bölgelerde hububatta yer yer külleme hastalığı görülmüştür.

TAHIL KÜLLEMESİ
📌️Tahıl küllemesi tüm ekim alanlarında görülen yaygın bir hastalıktır.
📌Buğday dışında arpa, yulaf ve çavdarda da görülse ve belirtileri birbirine benzese de etmen her bir tahıl türü için özelleşmiştir.
📌️Etmen sadece konukçusu olduğu tahıl türünü hastalandırır. Örneğin buğdayda görülen külleme sadece buğdayı hastalandırabilir.
📌️Genelde sık ekilen, fazla azotlu gübre verilen yerlerde daha fazla görülür.
📌️Diğer hastalıklarda olduğu gibi lekeler nedeniyle fotosentez alanını azaltması yanında yatmaya da neden olduğu için verdiği zarar daha da artmaktadır.
MÜCADELE
Kültürel Önlemler
📌️Sık ekimden kaçınılmalıdır.
📌️Analiz sonuçlarına göre dengeli gübreleme yapılmalı, özellikle aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır.
️Kimyasal Mücadele
📌️Külleme hastalığının belirtileri uygun koşullarda her yıl görülebilir. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır.